Naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut?

Som sjukgymnast i Jönköping och Huskvarna får jag ofta frågan av de som kommer till mig vad skillnaden är på naprapat, kiropraktor och sjukgymnast, eller fysioterapeut som det heter nu. För att göra det enklare har jag nedan beskrivit de olika specialistområdena.

Vad gör en naprapat?

En naprapat arbetar med att återställa rörlighet och funktion i rörelse-stödjeapparaten, det vill säga i leder och muskler med mera. Naprapater försöker först ta reda på vad som orsakar patientens besvär och anser att smärttillstånd i rörelse- och stödjevävnaden främst går att härledas till förkortningar, spänningstillstånd och ärrvävnad i bind och stödjevävnad (connective tisues) samt dessa förändringars påverkan på muskler och nerver. Bind och stödjevävnad finns i hela kroppen i form av ledkapslar, ledband, diskar, ledbrosk och senor. En naprapats behandlingsmetoder kan vara manipulation eller mobilisering av ryggraden, nervmobilisering och olika former av muskelbehandling.

Vilken behandling som ges beror mycket på naprapatens personliga bedömning var smärtan kommer ifrån och hur van hen är att arbeta. Det skiljer sig ofta hur olika naprapater arbetar. Behöver du hjälp av en naprapat i Jönköping? Vi hjälper dig!

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor är främst specialiserad på besvär från rygg och nacke. Vanliga besvär kiropraktorer behandlar är ryggvärk, nackspärr, ryggskott, spänningshuvudvärk, stela axlar och nacke. Det är också vanligt att kiropraktorn behandlar idrottsskador och arbetsplatsrelaterade besvär. För att behandla används olika manuella metoder, alltså att kiropraktorn behandlar med hjälp av sina händer. Behöver du en kiropraktor i Jönköping? Kontakta Smärtmottagningen!

När ska jag gå till en sjukgymnast/fysioterapeut?

En sjukgymnast eller fysioterapeut (nytt namn sen 2014) är specialiserade på att bedöma och diagnostisera skada, smärt och sjukdomstillstånd i det muskuloskeletala systemet samt på att få människor friska genom icke kirurgisk och icke läkemedelsbaserad behandling. Detta är en bred profession som även arbetar inom neurologi, reumatologi, cirkulation, ortopedi, reumatologi, pre och postoperativ rehabilitering, barn och äldres fysiska och psykiska hälsa samt inom ergonomi, kroppsmedvetenhet, psykosomatik, kbt och långvarig smärta.

Många tror att sjukgymnaster mest ger träningsprogram till sina patienter men idag arbetar flertalet sjukgymnaster/fysioterapeuter med manuella behandlingar såsom ledmanipulation, ledmobilisering och andra manuella behandlingar. Vissa kan även ge injektioner med kortison och bedövningsmedel och vissa kan remittera till olika typer av röntgen.

Sjukgymnasten/fysioterapeuten är även utbildad att arbeta på olika avdelningar på sjukhus och i företagshälsovården.

Vad är skillnaden mellan en sjukgymnast och naprapat/kiropaktor?

Om man träffar en kiropraktor eller en naprapat så kan man vara ganska säker på att få någon del av ryggraden manipulerad eller mobiliserad. Dessa behandlingsmetoder ingår i grundutbildningarna för båda yrkena. Manipulation och mobilisering ingår inte i alla sjukgymnasters grundutbildning men många sjukgymnaster och fysioterapeuter har vidareutbildat sig inom detta område och behärskar teknikerna.

Eftersom fysioterapiutbildningen är bredare än utbildningarna för kiropraktor och naprapat så är det större skillnader i kunskap och behandlingsval mellan olika sjukgymnaster/fysioterapeuter än mellan olika kiropraktorer och olika naprapater.

Kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster/fysioterapeuter arbetar alla med besvär från rörelsestödjeapparaten. Det finns stora likheter mellan behandlingarna vid t ex manipulation och mobilisering av leder men det finns också stora skillnader i behandlingsverktygslådan mellan framförallt sjukgymnaster/fysioterapeuter och naprapater/kiropraktorer då det finns vidareutbildningar inom sjukgymnast/fysioterapeutyrket som inte är öppna för naprapater och kiropraktorer. När du som patient i Jönköping med omnejd behöver hjälp av naprapat eller kiropraktor är då också en sjukgymnast/fysioterapeut  ett klockrent alternativ. Låt oss hjälpa dig!